marți, 29 noiembrie 2016

Ziua Nationala a Romaniei


Ziua Nationala a Romaniei





Romania, 80 de ani de monarhie, 42 de comunism si 26 de ani de democratie. Iar in tot acest timp trei zile nationale: 10 mai, 23 august si 1 decembrie. De ce au fost trei? Si de ce s-au sucit de-a lungul timpului?

 Ziua Națională a Romaniei este pe 1 decembrie pentru ca asa spune articolul 12 aliniatul 2 din constitutia Romaniei. Un alt motiv  este faptul ca la 1 decembrie 1918 in cetatea Carolina din Alba Iulia, adunarea nationala a romanilor din Ardeal, Banat si Transilvania declara unirea cu Romania a tuturor romanilor si a teritoriilor locuite de ei, infaptuindu-se astfel Marea Unire.

Dupa revolutie, Ziua Nationala a Romaniei a fost si este in continuare 1 decembrie, fiind promulgata in anul 1990 de presedintele Romaniei din acele vremuri, Ion Iliescu. In anii de comunism o sarbatoream pe 23 august, in amintirea glorioasei intrari a Armatei Rosii eliberatoare in Romania.
In timpul cand  Romania era guvernata de un  monarh, ziua nationala era sarbatorita pe data de 10 mai. Data la care in anul 1877 Romania isi declara independenta fata de Imperiul Otoman. In 1917 sarbatoarea de 10 mai a fost interzisa odata cu ocupatia germana si din nou in 1947 de catre comunisti.

Unii istorici, precum, Neagu Djuvara, considera ca ar trebui sarbatorita ziua de 10 mai, ziua independentei statului roman, asa cum fac mai toate statele. El aratand într-un interviu acordat de TVR în anul 2011 că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite.
Voi ce parere aveti? Cand ar trebui sarbatorita Ziua Nationala a Romaniei?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu